Antologie Jen jeden osud - sestavili Lukáš Babka a Radka Bzonková (Rubilina), Academia, 2009, 2010 (dotisk)

15.06.2015 06:39

Jen jeden osud - Antologie sovětské lágrové prózy

Lukáš Babka, Radka Bzonková (eds.) 
edice: Paměť

Radka Bzonková: Úvod ke knize Jen jeden osud

Antologie představuje dvacet textů vzpomínkového a literárního charakteru, které se vzdor tomu, že je nepsali zavedení autoři, vyznačují vysokou úrovní a podávají působivý obraz života v sovětském Gulagu od dvacátých do padesátých let 20. století. Autoři zachycují různá prostředí i fáze lágrového života. Antologie je opatřena úvodními statěmi obou editorů, které se zabývají tematikou Gulagu z hlediska historického a literárněvědného.

Z ruštiny přeložili Radka Bzonková, Libor Dvořák, Jana Kleňhová, Alena Machoninová, Veronika Mistrová a Ivana Ryčlová.

Doporučená prodejní cena: 295 Kč

V knize jsou výpovědi nejrůznějších autorů, kteří prošli vězením, lágry nebo vyhnanstvím. Zařadil jsme sem texty historické, povídky, dopisy i vzpomínky. V knize jsou dvě úvodní statě: Lukáš Babka sleduje historický vývoj toho, čemu jsme přivykli říkat GULAG. Radka Bzonková se zamýšlí nad lágrovou prózou, jak pracuje s pocitem opuštění a opuštěnosti. Knihu je možné koupit na těchto stránkách v nakladatelství Academia. Jaroslav Formánek označil v anketě Kniha roku 2009 tuto knížku za jednu z nejvýraznějších.

ukázka - povídka Serpantinka od Galiny Voronské (překlad Alena Machonina) na serveru Iliteratura.cz

rozhovor s Radkou Bzonkovou a Lukášem Babkou na stanici Vltava, v pořadu Mozaika (zvukový záznam)

recenze na knihu Radka Bzonková, Lukáš Babka: Jen jeden osud: ReflexIliteraturaPaměť a DějinyKultura 21Nová rusistikaA2Idnes.cz,